Un secret de-al oamenilor care nu se vede cu ochiul liber

Cu totii tindem sa punem pret pe lucrurile palpabile, care se vad, care se pot atinge, care se pot manipula cu ajutorul mainilor, care se pot arata cu degetul, care inseamna si reprezinta ceva tangibil in realitate.

Dar, nu tot ceea ce se vede conteaza in viata. Horia-Roman Patapievici vorbeste in cartea sa, “Partea nevazuta decide totul” despre cum toate lucrurile care iau o forma palpabila sunt initial concepute sau imaginate de mintea umana, ele initial fiind intangibile pana cand sa ia o forma reala.

De exemplu, citind romanul unui scriitor, poti sa empatizezi cu personajele, sa intelegi firul povestii, sa tragi concluzii morale de pe urma cartii, sa-ti imbogatesti vocabularul, sa urmaresti atent cursul si sa schimbi starile emotionale odata cu parcurgerea paginilor.

Dar, rareori, te vei intreba: Oare pe scriitorul acesta ce l-a determinat sa scrie, care e povestea lui, ce il impinge sa scrie aceste randuri pe foi, de ce a scris aceasta carte si nu alta?

Asta e un exemplu de un context, in care cineva iti transmite nu doar o informatie, ci si invataminte si stari de spirit, iar noi ca simpli oameni nu realizam pe deplin mesajul puternic din spatele acelori caractere negre ce sunt tiparite pe foi.

Dar, mai vreau sa vorbesc de o situatie care iti cutremura lumea, care iti da realitatea peste cap, care te schimba pentru totdeauna si care iti imbogaseste sufletul si te face sa te uiti la acea clipa cu recunostinta.

Pe mine m-a facut sa-mi schimb cariera la 180 de grade, sa caut experiente care de care mai bizare, sa patrund in adancul sufletului meu si sa caut raspunsuri, sa caut un sens in viata care sa ma satisfaca, sa fiu dispus sa fac orice pentru a retrai acest sentiment.

Unde se intalneste?

In orice context propice. Poate sa fie, intr-o seara petrecuta cu prietenii cand o fata draga canta un cantec cu un mesaj puternic si tu rezonezi cu emotia transmisa de ea. Sau atunci cand un tip prea putin cunoscut, iti releva o poveste de a lui super personala care te faci sa-l intelegi cum nu l-ai mai inteles niciodata pana atunci. Cand citesti o poveste cu care rezonezi atat de mult, incat parca vrei tu sa traiesti viata personajului. Cand esti la un concert la formatia preferata si vezi toti acei oameni dansand, cantand si care isi misca corpurile pe ritmul preferat al chitarii si al tobelor. Cand mama si tata, iti spun din inima cat de mult te iubesc si ca sunt mandri de tine ca esti fiul lor. Cand esti pe plaja cu prietenii tai si sunteti toti acolo in aceeasi stare.

Cred ca deja te-ai prins care este acest secret.

Conexiune.

Simti ca pentru o clipa, nu mai esti singur. Si ca toate poverile vietii tale si problemele pe care le ai, nu mai sunt atat de importante si nici nu mai conteaza asa mult pentru ca simti ca e cineva acolo care simte ce simti si tu, care te intelege asa cum esti, cu toate imperfectiunile tale si care se poate conecta la un nivel care te face, vorbind in termeni metaforici, sa zbori deasupra cerului.

Si astfel, destinul tau, felul in care percepi din acel moment lucrurile se schimba pentru totdeauna si odata cu acest eveniment, te schimbi si tu si se schimba si persoana sau persoanele cu care ai trait aceste sentimente aparte.

Sper ca ti-am produs macar un suras,

Alex Combei

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *