Stii ca iubirea schimba tot? Nope.

Stii ca iubirea schimba tot?

Nope.

Vad in ultima vreme multe persoane care sunt prinse in relatii toxice. Si ma intreb: Oare n-a fost iubire intre ei la inceput si asta sa fie cauza toxicitatii relatiilor lor?

As zice ca nu. Cred cu incredere ca aceste persoane s-au iubit la un moment dat sau macar au fost atrase una de cealalta suficient de mult incat sa formeze o relatie. Cu toate astea, relatia este toxica, iar cel putin unul dintre parteneri sufera destul de mult de pe urma relatiei si daca ar constientiza asta spunandu-si adevarul in fata, ar cauta o alternativa fie sa redreseze relatia si situatia, fie in caz ca prima varianta pica din cauza partenerului, sa plece de acolo pentru suferinta fara sens nu are nici un rost.

“In 1967, John Lennon, unul din solistii de la Beatles, a scris un cantec intitulat “All you need is love” sau pe romaneste “Dragostea e tot ce ne trebuie”. (pentru cei care au prins emisiunea Din Dragoste cu Mircea Radu, asta era melodia de backround care era difiuzata in fiecare emisiune). De asemenea, John Lennon si-a batut ambele neveste, si-a abandonat unul dintre copii, a abuzat verbalĀ  managerul lui gay si evreu cu sloganuri homofobe si antisemite.

Treizeci si cinci de ani mai tarziu, Trent Reznor din trupa Nine Inch Nails a scris un cantec numit “Love is not enough”, pe romaneste “Iubirea nu-i suficienta”. Reznor, in ciuda faptului ca era faimos pentru pentru aparitiile socante de pe scena si videoclipurile grotesti, a renuntat la droguri si alcool, s-a casatorit cu o femeie, a avut doi copii cu ea, si-a anulat albume intregi si turnee cu trupa pentru a sta acasa cu familia lui si pentru a fi un bun tata si un bun sot.

Unul dintre ei a avut o intelegere clara si realista asupra iubirii. Altul nu a avut aceasta intelegere. Unul dintre ei a idealizat iubirea ca solutie la toate problemele lui. Altul, nu a facut-o. Unul dintre acesti oameni era probabil un nenoricit narcisist. Altul nu era”-Mark Manson

De obicei, nu citez alte persoane, cel putin nu dau citate atat de lungi, dar recunosc acest articol este inspirat din articolul lui Mark Manson-“Love is not enough”, asa ca mi s-ar fi parut ipocrit sa nu fii citat.

Manson in articol vorbeste in principiu despre iubirea realista si despre problemele pe care iubirea idealista le creeaza in relatii si nu numai.

Mai departe, o sa scriu parerea mea despre acest subiect, dar si ce am observat din experientele altor persoane.

Exemple de comportamente ale unei relatii toxice

Daca iubitul tau este o persoana geloasa si posesiva si iti incalca libertatea si nu te lasa sa iesi afara cu prieteni sau persoane de sex opus pentru ca crede ca o sa-l inseli, atunci esti intr-o relatie toxica.

Daca iubita ta este extrem de critica cu tine pentru ca are un ideal de barbat, drept un print curtenitor care este tot timpul la cheremul ei, iar tu in viziunea ei nu indeplinesti aceste standarde si esti criticat intr-una pentru asta si tot felul de filme pe care ea si le face despre cum ar trebui tu sa fii, atunci esti intr-o relatie toxica.

Daca iubitul tau iti spune ca te iubeste foarte mult, dar parca tot timpul isi gaseste ceva mai important de facut si rar isi face timp pentru tine, iar atunci cand isi face transmite ca este un sacrificiu ca s-a vazut cu tine, atunci esti intr-o relatie toxica.

Daca iubita ta da vina pe tine pentru toate problemele emotionale pe care le are ea si iti spune ca tu ar trebui sa simti problemele emotionale pe care ea le are folosindu-te de un simt telepatic si sa le si rezolvi, la care adauga faptul ca esti un bou ca nu esti in stare sa faci asta, atunci esti intr-o relatie toxica.

Tipuri de relatii

1 Relatii Toxice

Relatiile toxice se bazeaza pe multe certuri, conflicte intre parteneri, critici la greu, sentimente de ura transmise pe fata catre unele dintre parteneri sau de catre amandoi reciproc, incercarea de controlare a partenerelui folosind ca scuza gelozia sau posesivitatea care sunt mascate de fapt de sentimentul de frica deoarece si-ar putea pierde partenerul, privarea de libertate si de individualitate a partenerului si sentimentul de codependenta, adica “noi acum nu mai existam separat, suntem un tot unitar”

2 Relatii de tip soul-mate

Acestea se afla la polul opus fata de relatiile toxice, in sensul in care totul functioneaza perfect in aceste relatii. Exista o compatibilitate foarte buna sexuala, emotionala si mentala. Exista sentimentul de respect reciproc. Persoanele ce fac parte din relatie inteleg ca se afla in aceasta relatie pentru a evolua impreuna, dar in acelasi timp isi inteleg liberatatea, individualitatea, limitele si problemele personale ale fiecaruia si nu dau vina pe partener pentru problemele lor. In general, exista o comunicare foarte buna in relatie de ambele parti.

3 Relatii okay

Aici se incadreaza majoritatea relatiilor, avand cateva componente din cele doua tipuri de relatii duse la extrem: relatii toxice si relatii de tip soul-mate

Iar acum este momentul potrivit sa-ti introduc Curba lui Gauss. Curba lui Gauss reprezinta unul dintre elementele principale folosite de statisticieni in stiintele sociale si reprezinta un tip de distributie normala, adica o distributie de probabilitate continua. Pentru cunoscatori, ma refer aici la studenti ce au facut psihologia la unibuc sau inca o fac, este cunoscuta drept si Curba lui Gorbi :)) (dupa profesororul de Statistica, Adrian Gorbanescu-un profesor foarte fain si empatic)

Daca nu esti din domeniu si n-ai inteles nimic despre Curba lui Gauss, e okay, o sa-ti arat o poza si un exemplu.

 

Curba lui Gauss

Luand un exemplu pe un test IQ, valorile IQ-ului populatiei ce se afla intre -1 si +1 abateri standard, adica valorile din prima coloana din stanga de 0 si prima coloana din dreapta de 0, ce insumeaza 68,2%, sunt intre 85 si 115 ce reprezinta media IQ-ului populatiei. Asta inseamna ca in dreptul lui 0(zero) conform curbei lui Gauss, am avea un IQ undeva la 100. Iar, asta ar reprezenta media Iq-ului populatiei. Bineinteles, avem si persoane cu capacitati cognitive foarte bune, adica in dreapta de prima abatere standard (in dreapta de 1) si persoane subdezvoltate cognitiv(adica persoane in stanga de -1).

Ce rol are Curba lui Gauss in relatii?

Cum am spus cand am clasificat cele 3 tipuri de relatii exista relatii toxice, relatii de tip soul-mate si relatii okay. Majoritatea sunt relatii medii, okay, distribuite conform curbei lui Gauss.

Insa, in functie de deciziile pe care partenerii le iau in relatii si de comunicarea care exista intre ei, relatia o ia fie inspre stanga curbei lui Gauss, fie inspre dreapta curbei lui Gauss, adica relatia devine mai degraba toxica sau mai degraba de tip soul-mate.

Astfel, in functie de nivelul de dezvoltare personala al membrilor relatiei si de capacitatile lor de empatie si de comunicare, relatia poate sa fie foarte okay sau toxica pentru unul sau pentru ambii parteneri.

Daca am inceput articolul poate intr-un ton mai negativ, sa stii ca asta nu mi-a fost scopul, ci mai degraba sa aduc focusul pe alta elemente ce fac relatia sa functioneze pentru ca precum zicea si Mark Manson, iubirea sau atractia existenta la inceputul relatiei nu este suficienta pentru a garanta o relatie de calitate.

 

Ingredientele cu exceptia iubirii pe care se bazeaza o relatie de calitate

1 Comunicare

Primul ingredient si consider eu cel mai important pentru a exista o relatie de calitate este comunicarea.

Cum asa?

Ei bine, in general partenerii dintr-o relatie au asteptari diferite de la celalalt, ideologii diferite despre viata, valori si convingeri diferite, inteleg diferit ce presupune o relatie. Iar, daca nu sunt comunicate cat se poate de clar si autentic toate dorintele si asteptarile pe care fiecare partener le are de la relatie, sunt sanse foarte mari sa apara neintelegeri, conflicte intre parteneri, sa apara dispute si ei sa creada ca nu se potrivesc pentru ca nu sunt in stare nici unul sa-i satisfaca nevoile celuilalt. Cand, de fapt, problema adevarata este ca ei nu stiu ce vor de la o relatie si de la celalalt sau daca stiu ce vor, nu stiu sa comunice fie din teama de respingere si le e frica de faptul ca celalalt o sa-l refuze, fie cred cum am zis si in titlul articolului ca iubirea le rezolva pe toate si aplica principiul acestei iluzii.

2 Compatibilitate

Compatibilitatea nu este egala cu atractia. Compatibilitatea se vede dupa cateva luni de relatie, moment in care relatia se stabilizeaza. A fi compatibil cu cineva inseamna ca persoanele angajate in relatie sa aiba valori si convingeri similare despre viata, sa-si doreasca cam acelasi lucru de la viata, sa aiba cam aceleasi nevoi emotionale. Problema e ca oricat de multa comunicare ar exista daca persoanele angrenate in relatie nu sunt compatibile la elementele ce le-am enumerat mai sus, atunci sansele ca relatia sa se termine repede sunt destul de mari.

3 Incredere

Sa existe incredere mutuala intre parteneri presupune sa crezi ca partenerul nu o sa te insele pentru ca nu are de ce sa o faca si e multumit cu tine, sa nu fii gelos si posesiv pe el pentru ca ai incredere in el ca nu o sa-ti faca vreun rau.

4 Respect

Daca iti tratezi partenerul cu lipsa de respect, atunci nu te astepta nici ca el sa se respect. Sa existe un soi de admiratie, respect pentru persoana cu care esti intr-o relatie este un must in orice relatie.

5 Prietenie

Daca nu-ti vezi partenerul drept un prieten bun caruia sa i te poti confesa si vezi partenerul drept doar un obiect sexual sau care sa-ti satisfaca tie nu stiu ce nevoi, atunci ai parte de o relatie toxica.

6 Sentimentul ca evoluezi impreuna cu partenerul, nu ca stagnati

Un instrument de masurare al calitatii unei relatii este cat de bine te simti tu in ea si sentimentul ca evoluezi atat tu cat si partenerul. Daca doar unul dintre voi evolueaza si il trage pe celalalt dupa el, atunci relatia poate evolua atat timp cat partenerul mai putin evoluat este dispus sa evolueze. In schimb, exista relatiile de tip win-lose, in care unul dintre parteneri se simte bine in relatie si simte ca evolueaza, dar celalalt simte ca fie stagneaza sau si mai grav regreseaza. Ambii parteneri trebuie sa fie multumiti in relatie.

Cam acestea ar fi cateva din ideile mele despre iubire si relatii, daca vrei poti sa adaugi si tu in comentarii.

Nu uita, iubirea este poate cel mai frumos sentiment din lume, dar cu conditia sa fie sustinuta de alte convingeri sanatoase care aduc evolutia si linistea sufleteasca ambilor parteneri.

Cu drag,

Alex Combei

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *