Invata sa nu mai fi o victima a destinului si a sistemului

Odata ce iesim din pantecul mamei, deschidem ochii si plangem, ne uitam  neputinciosi dupa cei din jur pentru ca avem nevoie de ajutorul si de grija lor pentru a supravietui. Avem nevoie de mancare, de adaptost, de afectiune, de confort material si emotional.

Avem nevoie de oameni, parinti, rude, educatori, profesori pentru a putea invata cat mai repede cateva lucruri simple despre viata.

Si fara ajutorul lor, am fi morti.

Toate astea se intampla pana in adolescenta.

Adolescenta dureaza aproximativ de la 13-19 ani.

Ce reprezinta adolescenta?

Eu cred ca reprezinta cea mai cruciala perioada din viata. Adolescenta reprezinta perioada de tranzitie de la copilarie la varsta adulta.

In aceasta perioada, adolescentii cauta un sens al vietii. Adolescenta aduce cu sine dezorientare si confuzie, dar in acelasi timp, adolescentul cauta sa-si largeasca orizontul si sa se descope pe sine. Personalitatea omului ia forma si se cristalizeaza, iar adolescentul are o lupta interioara apriga pentru independenta, dar si pentru a se cunoaste mai bine pe sine.

Tot in aceasta perioada, adolescentul are de a face cu o multime de conflicte atat interioare si exterioare si trebuie constant sa ia decizii cu privire la scoala, sexualitate, viata sociala si sa se fereasca de vicii precum alcoolul sau drogurile. Relatiile cu colegi si prietenii devin mult mai importante decat relatia cu parintii, viata romantica si sexuala a individului devine un domeniu de mare interes.

Dar, pe langa aceasta descriere scurta si pompoasa despre adolescenta, eu vreau sa scot in evidenta un singur lucru: omul incepe sa ia decizii pentru el si viata lui.

In adolescenta, omul are o nevoie interioara acuta, sa i se dea libertate si sa se loveasca singur de probleme si sa caute solutii la acestea.

Sa ia decizii, sa se descopere pe sine si sa caute sa-si dea seama ce vrea sa faca cu viata lui. Acesta reprezinta un pas esential al evolutiei omului.

Insa, in realitate, adolescentul trebuie sa mearga la scoala, sa memoreze aceeasi informatie expirata, sa stea cuminte in banca lui, sa asculte de parinti si de profesori, sa nu puna intrebari care sa perturbe linistea clasei, adica sa-si refuleze capacitatea de a gandi independent si de a se descurca in viata. Sa urmeze exemplul colegilor cu privire la alegerea in cariera, chiar daca el vrea sa faca cu totul altceva.

Stii ce se intampla daca tu nu ajungi sa te cunosti pe tine si sa ai o identitate de sine bine conturata?

-nu o sa stii ce vrei de la viata

-vei fi incapabil sa iei decizii spre binele tau

-te vei lasa purtat de vant, iar altii o sa ia decizii pentru tine

O lipsa de initiativa, de cautare interioara si exterioara, o inabilitate de a lua decizii naste o generatie de incompetenti, de persoane care se mira si la varsta adulta ce e cu ei pe Pamant si ce vor de la viata.

Iar, asta se poate vedea foarte bine la romani, deoarece multi dintre noi suferim de Sindromul Puiul Mamei.

Sindromul Puiul Mamei afecteaza adolescentii si adultii care depind in totalitate de alti oameni de la parinti, la profesori, sefi si asa mai departe. Persoanele ce sufera de Sindromul Puiul Mamei nu sunt in stare sa se descurce pe plan relational, financiar, decizional. Ei tot timpul trebuie sa ceara opinia altora pentru a lua anumite decizii.

Problema e ca multi adulti sufera de acest sindrom fara voia lor. Spun fara voia lor pentru ca sistemul, asa cum este el cladit in acum: de la cel educational bazat pe repetaria teoriei, pana la educatia din familie care de multe ori se bazeaza pe supraprotejarea copilului, pana la sistemul de munca bazat pe o relatie de subordonare: seful iti spune ce sa faci, iar tu executi cuminte; nu te incurajeaza sa fii responsabil pentru viata ta si ce se intampla cu ea.

Asta e o mare problema in dezvoltare oricui pentru ca cei care ar trebui sa ne invete cum sa avem o viata cat mai buna si de succes, nu numai ca nu ne invata asta, ci ne si programeaza spre mediocritate.

Traim intr-o societate in care binele societatii este mai important decat binele individului, insa datorita acestui crez, societatea in sine are de suferit pentru ca nu dezvolta suficienti indivizi care sa faca cu adevarat o schimbare si astfel societatea stagneaza.

O pasare care nu invata sa zboare va fi o prada usoara pentru pradatori.

Omul care nu invata sa se descurce singur si sa ia decizii va fi tot timpul la mana altor oameni care au invatat asculte de ei si sa creada in ei.

Acum, tu decizi ce vrei!

Daca vrei sa-ti traiesti viata ascultand cuminte si obedient de alte persoane care “stiu ele mai bine” ce e bun pentru tine, atunci esti invitatul meu. Poti parasi linistit blogul pentru ca nu e pentru tine.

In schimb, daca vrei sa traiesti o viata “dupa regurile tale”, in care tu esti cel care isi creeaza viata si nu astepti de la altii sa tii se spuna ce sa faci, atunci ai toata stima mea si te invit sa citesti in continuare.

Esti inca aici?

Felicitari, tocmai ai luat o decizie. Ai facut un pas spre libertate.

Ce face un om liber care isi traieste viata dupa propriile reguli?

1 Stie foarte bine cine este

Daca vrei sa traiesti viata dupa propriile reguli, ei bine, trebuie sa te cunosti extrem de bine pe tine

Adevarul e ca majoritatea dintre noi nu stim cine suntem si ce vrem.

Nimeni nu te invata sa te descoperi pe tine si nimeni nu te incurajeaza sa descoperi sa faci ce iti place.

Important e sa fii un bun contribuabil al societatii. Cu alte cuvinte un robot care executa ce zic alti oameni pentru ca asta face societatea fericita. Societatea are nevoie de indivizi cu capul plecat care sa taca, sa asculte si sa execute.

De asta, nu esti incurajat sa iesi din rand si poate sa faci ceva maret in viata asta pentru ca ai reprezenta un pericol pentru societate.

Ai putea scoate la iveala toate problemele care exista in societate, iar lumea nu are nevoie de oameni care sa puna intrebari.

De fapt, asta e mentalitatea care se incurajeaza acum, insa tot progresul care a fost facut dea lungul omenirii, a fost facut de exploratori, de inovatori, de antreprenori, de oameni care au vazut hibele din societate si care au venit cu solutii ca sa faca un bine societatii, iar conditiile de trai ale omului sa se imbunatateasca.

Cum sa stii cine esti?

Nu poti face un exercitiu si gata dintr-o data sa afli peste noapte cine esti.

Poti sa-ti spui intrebari despre tine de genul:

Cine esti tu?

Ce vrei tu sa faci?

Ce valori ai?

Ce abilitati ai?

Ce apititudini ai?

Doar ca nu e suficient.

Pentru ca sinele, eul personal nu e static.

Cine ai fost acum 5 ani, cine esti azi si cine poti fi peste 6 luni sau 5 ani pot sa difere extrem de mult.

Omul are un potential si evolueaza pe zi ce trece.

De aceea, eu cred ca pentru a te cunoaste pe tine e nevoie sa intelegi 2 aspecte.

Cine esti tu acum si cine vrei sa devii.

De fapt, numele blogului Ego Ideal este bazat pe acest principiu. Sa evoluezi si sa-ti atingi potentialul, sa devii varianta ta cea mai buna.

Cum te poti cunoaste mai bine?

*Experimentand cat mai mult. 

Sunt adeptul ca odata ce experimentezi mai mult atat experiente bune cat si rele, o sa capeti experienta de viata, astfel ca iti va fi mult mai usor sa gestionezi orice situatie si te vei cunoaste mult mai bine pe tine, vei stii ce iti place si ce nu.

*Educandu-te

Pe deoparte citind, vizionand videoclipuri, facand voluntariat, mers la workshopuri etc. Insa, nu sunt singurele metode,  poti la fel de bine invata din experienta altora si din povestile lor. Povestile altora pot fi o sursa de inspiratie pentru tine pentru ca asa te poti cunoaste pe tine mult mai bine.

*Cerand feedback de la altii.

Deobicei, suntem atat de subiectivi, incat nu suntem in stare sa ne cunoastem suficient de bine pe noi pentru ca avem un singur unghi din care ne privim. De aceea, cateodata e bine sa cerem parerea altora. Cei care te vor caracteriza, te vor privi prin prisma viziunii lor, deci ai grija ca s-ar putea sa se insele. Insa daca exista mai multi oameni care petrec mult timp cu tine, iar tu esti sincer si deschis fata de ei, iar ei percep intr-un anumit fel, atunci probabil ei au dreptate.

2 Este responsabil pentru destinul sau si ia decizii constant

Tu esti responsabil pentru destinul tau, chiar daca crezi sau nu asta. Chiar daca iei decizii bazate pe ce crede mama, tata sau vecinul, te anunt ca tot sunt deciziile tale, chiar daca nu esti constient de asta.

Insa, este extrem de important sa crezi ca iti poti schimba destinul si ca viata ta depinde de tine.

In psihologie, asta se cheama locus de control intern.

Locusul de control este de 2 tipuri: intern si extern.

Pe romaneste, locusul de control reprezinta capacitatea de a crede ca fie tu  esti cel care iti influentezi viata, in acest caz el este intern. Sau ca alte persoane sau fiinte: parinti, profesori, sefi, Dumnezeu etc. detin controlul asupra vietii tale, in acest caz este extern.

Un om responsabil crede in capacitatea sa de a-si influenta destinul, crede in el si are un locus de control intern.

Pe langa asta, cercetarile psihologice stiintifice arata ca persoanele ce au un locus de control intern, cele care cred in propriile forte tind sa aiba o performanta mai buna la locul de munca si satisfactie mai mare in cariera.

Hai sa vedem mai concret cu ce avantaje vine locusul de control intern:

-tu esti responsabil si pentru succesele, dar si pentru esecurile tale

-scade nivelul de anxietate si depresie pentru ca tu stii ca esti in controlul situatiei si a vietii tale

-o gandire independenta si orientare spre rezultate

-alegeri mai bune cu privire la sanatate/dieta/sport

Pe cand locusul de control extern, reprezinta contrariul acestor avantaje.

3 Are un stil de viata dupa cum vor muschii lui

Un om liber stie ce vrea, asa ca stie ce sa ceara si ce sa obtina de la viata. Astfel ca e capabil sa munceasca cand vrea, cum vrea, unde vrea.

Daca vrea sa munceasca cand are el chef, ei bine, poate sa faca asta, pentru ca prin prisma propriilor alegeri, stie cum sa-si orienteze munca in functie de abilitatile, apititudinile si nevoile sale. Poate sa munceasca, in cafenele, la mare, la munte, pe varful unui zgarie-nori sau al unui bloc de 4 etaje si sa prinda acolo apusul. Poate sa mearga si la birou. Insa, important de retinut este ca el alege cum vrea sa munceasca si nu seful lui alege pentru el.

Poate sa plece in vacante cand vrea el pentru ca este capabil sa-si imparta viata profesionala cu cea personala pentru ca a invatat sa faca asta.

Poate sa-si aleaga partenerul sexual si sa nu lase lucrurile la voia sortii.

In loc de concluzie

In final, vreau sa-ti povestesc putin despre mine. Stiu ca probabil trebuia sa fi scris la inceput, dar, na, cand inceputul e sfarsit, iar sfarsitul e inceput, revelatii mari ies la iveala.

Trecand peste filozofie, eu cred cu tarie ca ati cauta un drum propriu, un drum al tau, nu este doar o alegere, este singura alegere pe care poti sa o faci pentru a fi multumit de tine, iar apoi sa poti sa-i ajuti si pe altii.

Asta iti spune un om care a trebuit sa ia decizii de multe ori nepopulare, decizii care au fost si bune si proaste, doar ca pentru mine a lua o decizie, chiar daca se dovedeste a fi o decizie proasta este un act de libertate.

Iar, pentru mine libertatea mea, actiune de a decide ce vreau eu sa fac s-a dovedit a fi singura cale prin care pot sa-mi cladesc un viitor fix cum vreau eu.

De asta, nu sunt la primul articol in care sa scriu despre libertate si ca trebuie sa-ti iei destinul in propriile maini.

Sper ca si tu iti doresti cat mai mult sa devii un om liber si ca realizezi ca asta e calea prin care poti sa te bucuri cat mai mult de viata, indiferent de normele altor oameni.

Intre timp, eu voi fi in continuare aici scriind.

De fapt, vreau sa-mi iau rolul si mai in serios.

Vreau sa scriu un scurt ghid despre cum sa-ti creezi si sa-ti atingi visul personal. Sper sa fie gata pana la finalul lui iunie.

Iti doresc multa libertate,

Alex Combei

 

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *