Continuand povestea despre cum s-a format omul asa cum e el azi.
Odata cu finalizarea celei dea 2-a ere glaciare, oamenii au putut in sfarsit sa se stabileasca intr-un loc anume. Acest fapt a dus la cresterea populatiei intr-o anumita suprafata. Ceea ce a dus la mai multe guri de hranit, necesitate de hrana fiind mai mare. Astfel, oamenii trebuiau sa descopere noi moduri de hrana pe langa vanatoare.
Astfel, ei descopera plantarea de seminte. Agricultura. Aceasta avand un rol enorm in dezvoltarea omului. Pentru ca activitatile de vanatoare puteau fi inlocuite cu altele mai benefice. Intrucat plantarea de seminte, era si inca este o activitate sigura de producere a hranei.
Urmatorul pas este domesticirea animalelor. De la vaci, oi, capre. Acesta, din nou asigurand o noua metoda de hrana, pe langa vanatoare si agricultura.
Utilizarea animalelor pe post de transport sau in batalii. Aici, calul avand cel mai important rol in istoria omenirii.
Cu toate aceste beneficii de partea sa, omul a putut pentru prima oara intemeia orase. Astfel, primele asezari au fost cele sumeriene, din Mesopotamia.
Principalul fel de hrana in continuare era bazat pe agricultura. Numarul de persoane din orasele sumeriene era in crestere. A trebuit sa se descopere o noua forma prin care sa se tina cont de ratia de mancare a fiecarui membru al orasului.
Astfel, a aparut scrisul. Pentru a proteja hrana, a aparut prima forma de armata. Pentru a administra hrana produsa din agricultura au aparut primele forme de politica.
Un alt element extrem de important in dezvoltarea omenirii a fost aparitia comertului interculutural. Modalitatea de transport fiind magarul.
Astfel, pe langa schimbul de alimente si chestii materiale, un rol poate la fel de important l-a avut schimbul de informatie. De la informatii culturale despre cum e relieful, clima, fauna, flora intr-o zona, pana la povesti personale.
Astfel au existat primele forme de retele. Cum azi avem internetul, pe atunci te duceai cu magarul din India pana in Europa si asa aveai un schimb cultural.
S-au descoperit primele forme de producere a combustibului. Primele forme de benzina, s-a inventat roata, astfel a aparut caruta cu cai. Aceasta a reprezentat o forma de transport a materialelor. Apar otelul si astfel se creeaza armele din otel.
Aparitia armelor impreuna cu capacitatea de domesticire a cailor a dus la aparitia razboaielor intrucat omul avea posibilitatea de a invinge alt om in batalie, in acest fel creandu-se si imperiile.
Odata cu aparitia imperiilor, au luat fiinta si religiile monoteiste. Dupa asta, ia aparitia Drumul Matasii. O retea de comert care se intrevedea intre China, trecea prin Asia Centrala si ajungea pana la Imperiul Roman.
Ca o confirmare a importantei schimbului intercultural, sistemul de numarare provine din Orientul Mijlociu, de la arabi. De asta numerele pe care le folosim se numesc numere arabe, intrucat Fibonacci a “spionat” si apoi a transmis in Europa cunostinele dobandite de la arabi, sistemul de numarare. Cu acelasi sistem de numarare existent peste tot in lume, capacitatea de extindere a informatiei a crescut semnificant.
La sfarsitul secolului 15, populatia lumii inca era impartita in 2 zone majore: America si restul lumii(Europa, Africa, Asia). Astfel, in expeditia lui Columb, s-a folosit de anumite instrumente precum: panzele sub forma triunghiulara(inventie araba), compasul(inventie chinezeasca), campul magnetic specific Terrei. Cu alte cuvinte, istoria planetei si a omenirii au facut posibila aceasta expeditie a lui Columb.
Odata, cu descoperirea Americii, a fost posibil un schimb al alimentelor. Alimente descoperite in America, precum cartoful.
Avand la dispozitie tehnologie superioara, de la arme, avand caii de partea lor, precum si boli contagioase, conquistadorii europeni au macelarit in cativa ani 95% din populatia nativa a americii.
Plantatiile intinzandu-se pe un numar enorm de hectare, europenii proaspat ajunsi in America au adus cu ei sclavi.
Cand piramidele au fost construite cu 2000 de ani inainte de Hristos, munca era intretinuta in 90% din timp de musculatura umana. Pana la jumatatea secolului al 18-lea, 75% din munca era bazata tot pe musculaura umana. Cu alte cuvinte, progresele erau extrem de mici.
Britanicii, vazand ca raman fara principala forma de combustibil. Si anume, ca raman fara paduri. Acestia sunt nevoiti sa descopere o alta forma de combustibil. Carbunele. Acesta gasindu-se in mine, procesul de recoltare a carbunelui erau foarte greu doar din minat. Asa ca ia fiinta prima masinarie cu motor cu aburi care ajuta la recoltarea carbunelui din mine.
Astfel, pentru prima oara, omul nu mai are nevoie sa-si foloseasca muschii folosindu-se de masini. Astfel, usor-usor ia nastere revolutia industriala.
Care inlocuieste munca fizica umana cu munca produsa de masinile create de om.
Astfel, iau nastere primele forme de transport cu adevarat utile de la nave, trenuri la aparitia primelor masini. Astfel, petrolul devine cea mai importanta substanta de pe Terra.
Astfel, odata cu dezvoltarea tehnologiei, aparaturile de razboi devin mult mai complexe si au o putere mult mai mare de distrugere. De la arme de foc, tancuri, avioane de lupta, bombe atomice etc.
Astfel, in secolul XX, exista de 3 ori mai multi oameni morti comparat cu ultimii 2000 de ani din cauza razboiului.
De asemenea, in secolul XX, populatia lumii se mareste la 6 miliarde, inmultindu-se de 4 ori. Fiind cea mai mare explozie demografica din istorie.
In ziua de azi, dupa aparitia diferitelor cai de informatie unilaterale, de la presa, radio, TV, s-a creat in cele din urma prima cale de raspandire a informatiei prin intermediul fiecarui individ in parte.
Crearea World Wide Web. Internetul. Este rezultatul istoriei omenirii. Este calea prin care fiecare individ are acces la aproape orice informatie de pe Pamant. Astfel, el poate deveni liber. Pentru ca informatia reprezinta libertate. Cel putin libertate de gandire.
De asemenea, ca absolut orice inventie majora in istoria omenirii, aceasta poate avea o forma distructiva. De la vanzarea de droguri, de arme, de la petrecerea timpului pe internet uitandu-te la seriale sau jucandu-te Candy Crush pe Facebook. E posibil sa fii prins de aceasta realitate virtuala pentru ca are enorm de multe de oferit, intrucat sa uiti de realitatea ta. Cine esti tu in spatele calculatorului poate devenii mai important decat cine esti tu in realitate.
Recapituland toata povestea omenirii. Au trebuit sa treaca miliarde de ani de la formarea universului pentru ca planeta Pamant sa exista macar, apoi au trebuit sa se desfasoare o gramada de evenimente si combinatii ciudate, ca macar prima forma de fiinta umana sa existe.
Oamenii dea lungul timpului au reusit sa stapaneasca focul si piatra. S-au distribuit in toata lumea mergand pe jos. Au stapanit animalele domestice, s-au folosit si au inventat agricultura. Au construit primele orase si civilizatii. Au creat retele ce au unit imperii intre ele.
Au descoperit noi resurse care sa imbunatateasca viata omului.
Si acum te intreb pe tine. Pentru ce tot acest efort?
In momentul de fata opurtunitatile la nivel individual mi se par absolut nelimitate. Fiecare poate sa-si aleaga propriul drum in viata, sa-si creeze un mod de viata exact asa cum isi doreste. Nu spun ca nu exista efort, poate un efort pe care crezi ca nu esti in stare sa-l faci.
Tata m-a intrebat dupa ce am scris primul articol despre istoria omului, de ce scriu un articol despre asa ceva? Unde vreau sa ajung?
Nu aveam un raspuns. La momentul respectiv. Cand m-am apucat sa scriu despre asta, mi se parea interesant sa-ti cunosti istoria astfel incat sa poti lua decizii pentru viitor.
Doar ca mi se pare extraordinar. Absolut fascinant punctul, momentul in care suntem in momentul de fata. Avem la dispozitie cele mai mari unelte de partea noastra despre care nici macar nu suntem recunoscatori. Ne sunt puse la dispozitie mijloace care acum cateva sute de ani erau inexistente.
Insa, acum ma intreb. Insa acest aspect al evolutiei ma fascineaza enorm, faptul ca omul a inventat si a evoluat datorita nevoii in primul rand. Pentru ca simtea o lipsa si a incercat sa imbunatateasca situatia.
Astfel, nu neaparat dorinta de genul “ce ar frumos ar fi daca” a alimentat omul sa faca cele mai mari descoperiri si sa evolueze ci nevoia. Nevoia de a aduce o viata mai buna. Nevoia reprezinta un aspect mult mai important, deoarece odata nesatisfacuta duce la frustrari grave, poate chiar la moarte.
De asta majoritatea trainerilor sau scriitorilor de dezvoltare personala iti spun sa iesi din zona de confort. Sunt satul de aceasta sintagma, de altfel urasc termenul de dezvoltare personala. Mi se pare mult prea mainstream. Doar ca intr-un fel au dreptate. Punandu-te in situatii grele si inconfortabile este cheia spre evolutie. Si avem in spate o istorie intreaga despre cum a evoluat omul.
Asa ca repet. Pentru a putea avea acces la toate resursele pe care le avem astazi, a fost nevoie de efort. A fost nevoie de un efort indenlungat. Dar eu zic ca rezultatele sunt pe masura. Si iti pun ca lumea asta poate fi extraordinara, daca esti hotarat sa muncesti pentru visurile tale.
Succes,
Alex Combei