Evoluționism-Cum a devenit omul cel mai puternic animal de pe planeta-part 1

hd_aab65d9711a17c1793efb8671a0272ed

Intotdeauna, m-a interesat acest aspect al intelegerii. Al cautarii unui sens propriu al existentei mele pe Pamant. Am citit mult pe acest subiect de la filosofie, religie, evolutionism-biologie, psihologie, istorie.

Insa, consider ca pentru a ne intelege pe noi insine trebuie in primul rand sa ne intelegem trecutul. Ma refer aici la trecutul nostru al oamenilor ca specie. Nu doar la cel individual sau cel al istoriei moderne.

De ce?

Pentru ca ar fi superficial sa credem ca tot ce e cel mai important e acum. Sau existenta noastra umana e importanta.
Pentru cine inca crede, ca el/ea e centrul universului. Va reamintesc ca universul are o vechime de aproximativ 13 miliarde. Pamantul s-a format acum 4 miliarde de ani. Iar Oamenii acum vreo 200.000 de mii de ani.  Daca luam in considerare ca omul traieste in medie 75 de ani, va dati seama cat de insignifianta e viata noastra la nivel global. Asta, fara sa luam in calcul suprafata pamantului sau a universului sau sfera noastra de influenta.

Sa incepem. Un impact major al aparitiei speciei umane este prima era glaciara. Ea a avut loc acum 2.6 milioane de ani. Dupa ce aceasta a avut loc, clima, flora s-au modificat drastic, astfel a aparut o noua forma de relief predominanta si anume campia. Astfel, cimpanzeii care traiau in copaci s-au inmultumit enorm pe metru patrat, aproape la fel de mult cum sunt chinezii in marile orase astazi. Astfel, hrana s-a diminuat, iar acestia au fost nevoiti sa caute noi forme de mancare.

Au fost nevoiti sa paraseasca mediul impadurit. Si au inceput sa calatoreasca prin tinuturile campiei. Astfel, incet-incet cimpanzeii au inceput sa nu mai aiba nevoie sa mearga in 4 picioare, devenind cu timpul bipezi.

Ceea ce a avut un impact major asupra dezvoltarii omului intrucat oamenii si-au eliberat mainile, palmele. Cu acestea, crearea uneltelor care vor face omul sa devina cea mai puternica fiinta de pe pamant a fost posibila.

Primul impact major sau prima revolutie industriala, a fost asa-numita epoca de piatra. Cu ajutorul modificarii formei pietrei, stramosii nostrii au reusit sa creeze o multime de noi inventii. De la crearea noilor forme de asezare, pana la unelte de vanatoare.

Cu ajotorul uneltelor de piatra, oamenii au reusit sa descopere poate cea mai importanta inventie si anume focul.

Cu ajutorul focului, oamenii au fost prima si singura specie care a putut sa gateasca mancarea. Mancarea gatita avand efecte extrem de pozitive asupra dezvoltarii omenirii. Intrucat, ea ofera mai multe calorii, care duc la mai multa energie, ce face posibila existenta unor creiere mai mari.

De altfel, in ziua de azi, cea mai importanta variabila in cadrul IQ-ul este alimentatia.

Desi multi nu stiu, probabil alimentatia a avut cel mai important rol in dezvoltarea creierului uman si a facut omul sa devina stapanul planetei.

Pe langa, asta descoperirea focului, a facut omul sa se adapteze in diferite contexte de clima si la diverse temperaturi.

Odata, cu dezvoltarea creierului, un alt aspect a facut omul sa devina cea mai importanta specie de pe Pamant. Si anume aparitia limbajului.

Limbajul este alt aspect esential in dezvoltarea fiintei umane. Intrucat, oamenii au putut sa comunice intre ei cele mai importante informatii, de la uneltele folosite, pana la cele mai bune locuri de asezare, pana la comunicarea a celor mai importante alimente.

Pe langa asta, a luat fiinta ierarhizarea in cadrul grupului ce a facut posibila crearea asezarilor umane si stabilirea unor scopuri comune.

Asa, a luat fiinta limba si limbajul, comunicarea avand un rol crucial in dezvoltarea omului.

Astfel, controlând focul, avand puterea de a crea diverse unelte pentru vanatoare, fiind capabili sa foloseasca limbajul pentru a comunica, oamenii au inceput sa calatoreasca si sa descopere Pamantul. Ajungand printre primele specii care sa traiasca pe mai multe continente.

Cel de-al 4-lea aspect care sa diferentieze oamenii de celelalte specii este nimic altceva decat aparitia desenelor. Prin desene, oamenii au putut sa creez un limbaj comun de reprezentare a mediului inconjurator.

Daca ar fi sa fac un scurt rezumat al celor mai importanti piloni in dezvoltarea omenirii ar fii asa.

1 Timpul.

Cum stim ca: “Roma nu s-a construit intr-o zi”, nici toate descoperirile, care au facut omul sa fie ce este astazi nu au avut loc peste noapte. Vorbim de mii, 10 de mii, sute mii, milioane de ani. E imposibil sa ne imaginam macar ce inseamna toata chestia asta atat timp cat noi traim o viata de 75 de ani in medie.

Pe langa asta, traim in secolul vitezei, in care ajungi in mai putin de 10 ore cu avionul peste ocean. In care cu 2 bombe, distrugi 2 orase(Nagasaki si Hiroshima), asta intamplandu-se cu peste 70 de ani in urma. Sunt curios in momentul de fata, ce impact ar avea o bomba fabricata in ziua de azi. Traim in perioada in care cu un click, avem imagini din Coreea De Sud, Panama, de oriunde din lume. Avem accesul la orice informatie, putem ajunge oriunde, in curand Marte va sa fi colonizat, insa uitam sa muncim, uitam sa avem rabdare ca visurile noastre sa devina realitate.

Uitam cate necazuri si probleme au trebuit stramosii nostril sa indure ca sa avem utilitatile pe care le avem astazi. Suntem nerecunoscatori pentru tot ce avem si vrem totul acum.

2 Facem lucrurile pentru ca avem nevoie, nu pentru ca vrem.

Consider ca mai toate reusitele, descoperirile atat la nivel individual, dar si social au fost datorate starii de nevoie.

Nevoia>Dorinta

Oamenii aveau nevoie de mancare. Au inventat unelte pentru a vana mai eficient, precum unelte din piatra la inceput, mai apoi din otel, ulterior arcuri, arbalete, arme de foc.

Din nou cand numarul oamenilor a crescut intr-o anumita suprafata, au fost nevoiti sa se reprofileze si au inventat agricultura.

Au domesticitit animale pentru ca aveau o gramada de beneficii de pe urma lor de la lactate(branza, lapte, oua) pana la carne fara a fi nevoie de vanatoare.

In ziua de azi, se intampla acelasi lucru.

Oamenii se duc la munca de nevoie. Nu, de placere. Pentru ca stiu ca daca nu muncesc, nu vor avea ce pune pe masa sau nu vor avea unde sa traiasca.

Doar, ca in ziua de azi, opurtunitatile sunt mult mai mari decat erau acum cateva mii de ani.

Omul, avand nevoi din ce in ce mai mari. Cand il vezi pe vecinu’ ca pleaca in vacanta in Tenerife sau Saint-Tropez, ai vrea sa te duci si tu, nu?

Si, cand nu reusim sa ne satisfacem toate aceste nevoi, ajungem sa fim nemultumiti si nefericiti?

Dam vina pe locul de munca, ca nu ne ofera toate lucrurile pe care le vrem. Aici, intram, in alt subiect, cu asteptarile pe care le avem de la facultate, loc de munca, sistem si asa mai departe.

3 Omul a controlat si a distrus mediul inconjurator pentru a ajunge cea mai puternica specie.

Aici, nu e nici un secret. Toate legile care exista in momentul de fata incurajeaza aspectele “pro-omenire” si distrugere a restului planetei.

Omul, a ajuns cel mai puternic pentru ca si-a distrus orice competitor.

Pe langa razboaiele care au existat intre rasele de oameni dea lungul timpului, oamenii au venerat alti oameni si au tratat restul ca gunoi. Suprematia speciei.

De asta, in momentul de fata, daca omori un om, inchisoare pe 10 de ani. Furi bani, inchisoare pe cativa ani.

Omori un animal pentru ca are pielea misto si se vinde bine. Inchisoare 0. Distrugi paduri, inchisoare 0.

Asta e alta discutie. Insa, trebuie sa fim onesti si sa recunoastem ca omul a devenit si inca este cea mai puternica specie, pentru ca a ucis orice alt competitor.

4 Comunicarea

Asta, consider ca e cea mai importanta arma a evolutiei omului, intrucat reprezinta, mecanismul prin care informatia e transmisa de la generatie la generatie, ce face capabila evolutia.

Degeaba, inventeaza Gigel focul si tine inventia pentru el. O sa ii foloseasca lui, insa nu speciei.

Degeaba, avem un Einstein care tine Teoria Relativitatii pentru el.

Omenirea, ca specie nu face nici un progres.

Pentru ca progresul se manifesta la nivel de specie, la nivel de grup, nu doar la nivel de individ.

Vrem, nu vrem, ne nastem in societate si trebuie sa ne adaptam.

De asta, aparitia desenelor, a comunicarii inter-oameni, a limbajului, a limbii a facut diferenta.

Intrucat, informatia empirica a fiecaruia dintre noi poate fi transmisa la nivel de grup, astfel volumul de informatie crescand exponential cu numarul indivizilor.

De asta ni se spune: “sa invatam din greselile” altora. sau “informatia e putere”

De asta la nivel intelectual si in cadrul rezolvarii de probleme: o persoana cu 12 clase va fi intotdeauna peste una cu 8, care la randul ei va fi peste una cu 4.

Degeaba, avem un geniu, care nu e dat la scoala si se naste intr-un sat uitat de lume. Pentru ca nu va avea posibilitatea sa-si dezvolte acel potential.

Urmeaza partea a 2-a, in care o sa continui cu disecarea istoriei omenirii+alte invataturi.

Pe curand,

Alex Combei

Facebook Comments Box

One thought on “Evoluționism-Cum a devenit omul cel mai puternic animal de pe planeta-part 1”

  1. Buna, e pentru prima data cand va vizitez blogul si vreau sa va spun ca imi place ceea ce faceti! mult succes si continuati tot asa… v-am adaugat la favorite 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *