Eu sunt eu, tu esti tu

shutterstock_287999696

Cand te-a intrebat ultima data cineva ce vrei sa faci?

E o intrebari extrem de simpla. Insa, de multe ori tindem sa raspundem negativ.

De ce?

Pentru ca, in principiu nimanui nu-i pasa de ce vrei tu. Important pentru fiecare e sa-si urmareasca propriile idei pentru ca le satisface egoul. Chiar daca sunt persoane care iti vor binele, ei nu sunt tu, asa ca nu stiu ce e cel mai bine pentru tine.

De ce?

Pentru ca pur si simplu nu au trait ce ai trait tu si nevoile si dorintele tale nu coincid cu ale lor. Insa, la majoritatea le place sa se bage in seama.

Stiu, un exercitiu foarte bun care sa te convinga de acest aspect.

Vreau sa te uiti in oglinda si sa-mi spui ce vezi. Acum vreau sa-l rogi pe un apropiat al tau, parint, prieten, iubit si sa-l intrebi el ce vede in legatura cu tine. Da, vor exista puncte comune, dar te vor surprinde cate diferenta exista.

Chiar, daca e legat doar de un corp fizic care teoretic e un aspect destul de obiectiv, exista opinii contrare.

Exista, diferente de perspective. Daramite, cand ne referim la aspecte mult mai importante precum cariera, iubirea.

Cum poate stii altcineva ce e mai bine pentru tine daca acel cineva nu a trait ce ai trait tu?

Tin minte cand eram in liceu. Am facut acele teste de aptitudini care sa te ajute sa-ti descoperi vocatia. Eram destul de nerabdator sa primesc rezultatele, in general imi plac testele. M-am dus, am vorbit cu psihologul scolii despre care imi facusem o impresie destul de proasta deja, dar voiam sa stiu. Ma intreaba dansa:

-Tu la ce vrei sa dai?

-La psihologie.

-Nu e o idee buna. Nu o sa faci nimic din asta, mai bine dai la altceva, uite la informatica, la medicina unde se duce toata lumea. Dai la orice, numai la psihologie nu.

Dupa 2-3 minute de contrazis, am plecat din acea sala, pentru ca mi-am dat seama ca nu are rost sa continui discutia.

Ce voia doamna psiholog sa zica, e ca dansa avea o cariera de rahat, probabil platita foarte prost, iar pe langa asta multe alte probleme pe care nu le cunosc. Si gasea ca scuza profesia pe care si-a ales-o si incerca sa-mi transmita mie de ce nu e bine.

Pe langa asta mai exista o tendinta de uniformizare excesiva, care pune o presiune pe tine sa fii sau sa faci acelasi lucruri ca si ceilalti ca altfel nu o sa fii privit bine in societate.

E la moda sa fumam, e la moda sa ne luam BMW, e la moda sa mergem la facultatea de medicina pentru ca acolo ai un job sigur si se castiga bani. E la moda sa mergem in cluburi si asa mai departe.

Trebuie sa avem numai note de 10 in scoala si sa invatam la toate materiile ca sa le aratam parintilor si societatii ca noi suntem cei mai buni.

Trebuie sa avem cariere de succes, sa facem o gramada de bani, chiar daca muncim 12 ore pe zi. Trebuie sa ne casatorim sa facem copii, sa avem o casnicie fericita. Trebuie sa fim membri fideli ai societatii si sa nu injuram sau nu criticam pe nimeni.

Dar, poate eu vreau sa fac altceva. Nu e bine, o sa fii aratat cu degetul, o sa se aleaga praful de tine.

Am o parere destul de buna despre educatia din Romania. Faptul ca chiar se pune accent pe invatatura, ca inveti multe lucruri care o sa iti foloseasca ulterior in viata.

Insa, eu vad doua mari probleme in felul in care e construita educatia la noi.

1Se pune prea mult accent pe note. Ne face, deseori sa cautam obiectivul in dauna studiului. Cu alte cuvinte, e mai important sa iei un 10, decat sa fii cu adevarat bun la o anumita materie.

2 Educatia, cel putin pana la finalul liceului nu e deloc creata astfel incat sa-i formeze o gandire independenta omului. Faptul, ca suntem pusi sa invatam lectii pe dinafara, nu este o reteta de succes. Pentru ca nu avem dreptul la o opinie. Trebuie sa invatam toti acelasi lucru, sa recitam aceleasi lectii in fata clasei.

Normal dupa 12 ani de scoala, plus gradinita in care ai invatat cum sa te comporti ca un adult responsabil si sa nu pui intrebari ca propriile tale incercari de a face ceva pe cont propriu vor fi puternic diminuate.

La asta se adauga si prea multi anii petrecuti in comunism, in care libertatea de exprimare era mult diminuata.

Care e solutia atunci?

Sa te bucuri de tine asa cum esti, fara presiuni sociale prostesti. Sa te intrebi serios, eu cine sunt? eu cine vreau sa devin? sunt multumit in momentul de fata de cine sunt? Daca, da, foarte bine?

Daca nu, de ce? Cum am ajuns in situatia asta? Ce trebuie sa fac ca sa ies din situatia asta?

Daca e un lucru pe care il au in comun oamenii de succes. Ma refer la oamenii care au atins succesul personal. Este ca fiecare e diferit. Fiecare cauta sa-si urmeze propriile idei si instincte, fara a lua in considerare ce crede majoritatea.

Si ca un sfat in final.

Nu uita ca tu esti spermatozoidul care a castigat lupta cu ceilalti spermatozoizi. Esti un invingator. Esti unic. Un inotator de clasa. Nu-ti face de ras trecutul pentru ca daca o sa doresti sa fii ca toti ceilalti, o sa pierzi lupta si ghici ce tot efortul prenatal al spermatozoidului a fost in zadar. Si cred ca nu vrei sa se intample asta. Daca nu o faci pentru tine, fa-o pentru el.

Succes,

Alex Combei

 

 

 

 

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *