In societatea capitalista e mult mai usor s-o iei pe aratura decat in alte tipuri de societati.
Unele din pericolele capitalismului sunt inegalitatea dintre oameni din punct de vedere financiar si un statut social slab conturat care teoretic se poate schimba usor.
Cu alte cuvinte, exista diferente foarte mari intre oamenii bogati care isi permit de toate: de la lucruri materiale, la educatie mai buna, la calatorii mai faine, la accederea la grupuri si evenimente selecte si oameni saraci care nu isi permit atat de multe, se lupta cu saracia, cu somajul, chiar si cu supravietuirea de la o luna la alta.
Pe langa asta statutul social este slab definit dea lungul vietii. Daca in trecut, sa zicem in Evul Mediu, te nasteai sclav, atunci aveai toate sansele sa ramai sclav toata viata. Acum, lucrurile nu mai stau chiar asa, daca te nasti sarac sau fara multe posibilitati, in capitalism teoretic poti razbi si sa ajungi un om bogat, de succes care isi permite de toate.
Asta pe deoparte e bine, pentru ca prin munca ta poti ajunge departe, dar in acelasi timp poate avea si consecinte negative.
Faptul ca stii ca se poate sa-ti schimbi statutul social si ca poti ajunge un om de succes poate duce la sentimente acute de nemultumire, de frustrare pentru ca stii totusi ca se poate, ii stii pe altii care au reusit sa aiba o viata de succes, dar cu toate astea e posibil ca multi sa nu reuseasca niciodata sa urce pe scara succesului.
Nu vreau sa te intristez, dar putini ating cu adevarat succesul. Asta nu inseamna ca oricine e suficient de determinat si se pregateste suficient nu o sa-l atinga.
Bun, m-am hotarat sa scriu articolul asta acum pentru ca in trecut am avut probabil vreo 1000 de idei de businessuri, am pus vreo 5 in aplicare, dintre care macar 2 din ele erau viabile si aveau un potential mare de succes.
Cu toate astea am avut esecuri in toate, asa ca m-am hotarat sa-mi schimb strategia de data putin.
Daca pana acum, eram singur, eu cu laptopul si incercam sa pun ceva in picioare, de acum am zis ca voi incerca sa fac ceva cu alti oameni care vor sa implementeze cam aceeasi idee cu mine.
Unde-s multi puterea creste!
Din fiecare experienta am invatat cate ceva. O sa fac un rezumat al atributelor care m-au facut sa am esecuri: faptul ca am fost singur si neincurajat de nimeni, la un moment dat mi-a scazut increderea, motivatia si energia pentru ca nu aveam rezultate, faptul ca sunt dezorganizat si mi-e greu sa muncesc constant, precum si lipsa oamenilor (colaboratorilor) si a suportului social, lipsa rabdarii: voiam sa se intample lucrurile foarte repede.
Daca as fi continuat pe aceeasi strategie, aceea de a incerca sa-mi fac o afacere singur in online cum am citit povestile multor antreprenori de succes, probabil as mai fi avut multe esecuri pana sa-mi dau seama ca cel putin pentru mine si pentru tiparul meu de personalitate asta nu se poate, cel putin acum.
Cum sa recunosti daca o pasiune/o afacere are o directie buna?
Am hotarat sa enumar cateva elemente care cred eu ca sunt extrem de importante in materializarea unei pasiuni.
a) Energia pe care ti-o iei din activitate
Un prim pas ar fi sa observi cat de multa energie iti iei dintr-o anumita activitate. Daca in timpul activitatii, simti ca esti concentrat si plin de energie, daca te trezesti dimineata energizat cu privire la munca ta, atunci asta e un semn bun ca faci o activitate care iti place. E important sa te concentrezi pe proces, pe obicei, pe actiunea efectiva, daca te simti satisfacut de munca pe care o faci, atunci la un moment dat o sa vina si rezultatele.
b) Cata rabdare esti dispus sa ai pana o sa devina realitate
Al doilea pas ar fi rabdarea. Roma n-a fost construita intr-o zi si nici orice idee mareata nu se concretizeaza atat de repede pe cat astepti tu. E important sa-ti faci un plan si sa ai anumite asteptari optimiste si pozitive, dar in acelasi timp e important sa ai rabdarea necesara pentru a se materializa ideile.
c) Vanzarile pe care le ai.
Daniel Zarnescu, unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori si autori de dezvoltare personala pe partea de business si productivitate din tara spune ca devii antreprenor in momentul in care faci prima vanzare. Vanzarea reprezinta materilializarea ideilor tale. Am scris un articol despre procesul de vanzare daca vrei sa-l citesti.
d) Echipa
Cred ca asta e unul din aspectele care mi-a lipsit mie cel mai mult. La nivel de cunostinte, idei si solutii, ma descurc foarte bine, insa toate afacerile pe care le-am incercat au fost in online si am fost singur. Nu am fost incurajat de nimeni, nu a fost nimeni langa mine sa apese pe acceleratie cand imi pierdeam din motivatie si energie, asa ca am avut esecuri. Chiar, daca ti se zice ca poti reusi singur, ca poti fi soloprenor (antreprenor singur), in realitate pentru multi oameni asta nu functioneaza. Asa ca e foarte important sa ai langa tine o echipa de oameni competenti care sa te ajute sa-ti materializezi ideea. De multe ori, o echipa buna, muncitoare si competenta este mai buna decat orice idee sau oricate cunostinte am avea noi in cap.
Bun, acum ca am facut aceasta paranteza cu ideile mele de business, vreau sa revin la tema articolului si anume cum sa duci o viata fericitita si linistita in capitalism.
Reiau 2 din lucrurile importante care creeaza stres in capitalism, inegalitatea statutului financiar, diferentele enorme care sunt intre bogati sa saraci si posibilitatea de crestere a statutului social, adica oamenii saraci sa devina de succes.
Ce poti face daca esti prins intr-o astfel de situatie: nu ai foarte multi bani, dar esti inteligent, ai idei si in primul rand visezi sa ajungi o persoana de succes, dar practic o sa mai dureze pana sa ajungi acolo.
Daca o sa alegi mentalitatea, o sa fiu fericit doar cand o sa fiu o persoana de succes, atunci esti predispus la sentimente acute de nemultumire, frustrari, esecuri, iritabilitate, stres.
In schimb, ce poti face e sa fii fericit cu ce ai acum. Sa te bucuri de lucrurile pe care le ai in momentul de fata, fie ca e vorba de familie, de iubitul/iubita ta, de prietenii tai, de job sau de studiile pe care le urmezi fara sa incerci sa grabesti procesul.
Cum sa fii fericit in capitalism, indiferent de pozitia pe care o ai?
a) Acceptarea vietii tale in momentul in prezent
“Paradoxul este ca de abia atunci cand ma accept pe mine asa cum sunt, doar atunci ma pot schimba.”-Carl Rogers
Carl Rogers este unul dintre cei mai importanti psihologi din toate timpurile si unul dintre fondatorii psihologiei umaniste. El a facut aceasta remarca subtila, aceea ca omul se poate schimba doar cand se accepta pe el asa cum e.
Daca vocea din capul tau e nemultumita, are frustrari si daca tinzi sa fii o persoana extrem de autocritica cu tine, atunci asta o sa atragi si de la viata.
In schimb, daca te accepti pe tine asa cum esti si cu plusuri si minusuri, cu calitati si defecte, atunci paradoxal viata ta se va schimba pentru ca vei atrage si de la cei din jur acceptare, toleranta, incurajare.
b) Sa te bucuri si sa fii recunoscator cu privire la ce ai
Sa traiesti in prezent! Sa fii aici si acum cu tine, sa fii recunoscator pentru relatiile si pentru viata pe care o ai. Cu cat esti mai ancorat in realitatea ta prezenta si in viata pe care o ai, cu atat satisfactia si rezultatele pe care le ai o sa fie mai mari.
c) Rabdare
Planuri, idei, ganditul in viitor, vizualizarea succesului, toate sunt bune atat timp cat ai rabdare si esti dispus sa te bucuri de proces mai mult decat de rezultat. Daca iti place ceea ce faci, atunci o sa te bucuri mai mult de drum decat de destinatie. Daca nu iti place procesul si drumul pe care trebuie sa-l faci pana sa ajungi la destinatie si vrei sa calci accelaratia pe repede inainte si sa te teleportezi la destinatie, atunci probabil nu vei ajunge la destinatie pentru ca viata nu functioneaza asa.
d) Sa construiesti relatii autentice+networking
Oamenii sunt fiinte sociale, au nevoie de contact social ca sa se simta bine. Cu cat esti mai deschis, mai autentic in relatiile tale, cu atat vei avea relatii mai de calitate, iar fericirea ta va creste. Pe langa asta, orice om poate fi o opurtunitate de cariera.
In final, vreau sa-ti povestesc putin despre o intamplare pe care am avut-o anul asta, mai exact despre un pariu pe care l-am pus cu un prieten.
Il cheama Cristian Dascalu.
Prin mai 2018, am pus un pariu cu Cristi: Cine o sa aiba mai multi subscriberi la sfarsitul anului curent o sa primeasca un articol (in cazul meu)/un vlog in cazul lui (el e vlogger) despre cum castigatorul ia fost mentor in viata pierzatorului pariului.
El avea vreo 5000 de subscriberi atunci, eu aveam vreo 100 si ceva.
Intre timp, Cristi a ajuns sa aiba vreo 100.000 de subscriberi si a castigat detasat, asa ca m-am hotarat sa ti-l prezint putin.
Cristi e IT-ist, a avut vreo 5 intershipuri la Google si Facebook in Elvetia, Anglia si SUA, canta si e unul din fondatorii GCG din care fac parte si eu si pe langa asta are un vlog cu content educational, IT, dar si divertisment de vreo 1 an si ceva de zile si face o treaba foarte buna. Are cel mai bun vlog din tara la nivel de content si asta nu ti-o zic ca pentru ca sunt prieten cu el.
Iti las un link catre un vlog de-al lui cu privire la Sistemul Scolar din Romania.
Am fost de curand la un seminar tinut de el intr-o sala de la Politehnica despre viata lui si cariera lui. La final i-am pus o intrebare pe drum spre casa: “Cristi, ce te motiveaza sa realizezi lucruri atat de smechere? (cu IT-ul, cu grupul de chitara, cu vlogul)”
“Intotdeauna mi-am dorit sa fiu rockstar.”-Cristi Dascalu
Am inteles foarte clar ce mi-a zis pentru ca si eu sunt motivat de acelasi lucru.
Rockstarul nu e doar cantaretul care canta intr-o trupa pe scena. Rockstar poate fi oricine isi doreste sa aiba succesul in domeniul care il pasioneaza. Un doctor, un IT-ist, un avocat, un economist, un psiholog, un scriitor, un antreprenor, oricine poate fi rockstar daca e pasionat de domeniul lui si vrea sa se dezvolte cat mai mult si sa influenteze in bine comunitatea din care face parte la o scara mai mica sau mai mare.
Asa ca daca si tu vrei sa devii Rockstar, iti urez mult succes si iti las cateva versuri in engleza (daca as traduce si-ar pierde tot farmecul) din Stairway to Heaven:
“And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul
There walks a lady we all know
Who shines white light and wants to show
How everything still turns to gold
And if you listen very hard
The tune will come to you at last
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll”
Cu drag,
Alex Combei