Cea mai amanuntita caracterizare a ADHDului din Romania

“Tulburarea hiperactiva cu deficit de atentie este considerata o tulburare de neurodezvoltare care are 3 caracteristici principale: neatentia, hiperactivitatea si impulsivitatea care nu sunt caracteristice varstei”. ,

Gasesc aceasta definitie extrem de reductivista si incompleta, astfel incat am hotarat sa scriu eu un articol extrem de comprehensiv despre ADHD. Ce ma recomanda pe mine sa fac asta?

Ei bine, sunt psiholog, consilier psihologic, am ceva ADHD. ADHD-ul e pe un spectru ca de altfel toate “tulburarile”, de la mic la sever. Pe langa asta in ultimii 3 ani, m-am documentat din mai multe surse despre ADHD, citind mai multe perspective asupra ADHD-ului, incercand pe de o parte sa ma inteleg pe mine, pe de alta parte sa inteleg cum functioneaza mintea oamenilor cu ADHD.

Pe cine poate ajuta acest articol?

-adulti sau adolescenti cu ADHD

-parinti ai caror copii au ADHD

Bun, sa incepem.

  1. Ipoteza istorica-evolutionista

Adhd-ul are o prevalenta de 5-7% din populatia globala. . Nu e putin ciudat ca un procent atat de mare din populatie sa aibe aceasta tulburare? Cum ADHD-ul este considerat ca avand predominant cauze genetice, atunci ar trebui sa fie o explicatie istorica pentru asta. Ei bine, o sa incerc pe scurt sa-ti explic cat de inceata este evolutia creierului uman. Dureaza mii, zeci de mii sau milioane de ani ca creierul la mamifere sa se restructeze. Uitandu-ma putin in istorie si la evolutia omenirii, pot observa ca oamenii s-au asezat in orase si s-au apucat de agricultura de o perioada scurta de timp, adica cateva zeci de mii de ani. Pana atunci, ei erau nomazi, numiti si “vanatori-culegatori”. Ce faceau vanatorii-culegatorii? Ei bine cutreierau prin paduri in cautare sa vaneze animale sau culeaga diverse fructe, iar in restul timpului se relexau. Pe de o parte, ADHD-ul nu e nimic altceva decat aceste gene de vanatori-culegatori transmise mai departe intr-o societate care nu e construita pentru ei.  Daca stai putin sa te gandesti, trasaturile precum hiperactivitatea si impulsivitatea intr-un mediu in care trebuie sa vanezi si sa actionezi repede astfel incat sa supravietuiesti au  mai multa logica decat in societatea de azi, in care probabil cel mai mare pericol e sa te loveasca o masina pe strada.

De aceea, cred ca ADHD-ul e mai mult o lipsa de adaptare la societatea moderna decat o tulburare.

2 Ipoteza culturala.

In SUA, cea mai mare forta economica in momentul de fata, numarul copiiilor diagnosticati cu ADHD e in crestere de la deceniu la deceniu. De ce se intampla chestia asta. Ei bine, SUA e o tara care valorizeaza predominant materialismul. E o tara unde avem de a face cu capitalismul pur. Unde munca si banii sunt mai importanti decat starea de bine a oamenilor sau sanatatea lor. De aceea, au creat “drogul perfect”, aceasta epidemie a Adderallului care te face sa muncesti non-stop cand il ei, sa fii mai productiv, mai organizat etc. De aceea, numarul de persoane diagnosticate cu ADHD in Europa e mult mai mic, iar in Romania aproape ca nu se stie deloc. Nu suntem o tara care sa fim recunoscuti pentru capacitatea noastra de munca la cat de multi asistati sociali avem, nu? Problema e ca daca cineva chiar are ADHD in Romania, sunt foarte putine persoane calificate care sa stie cum sa se comporte cu o astfel de persoana. Fie ii indoapa cu medicamente, fie nu fac nimic.

3 Ipoteza biochimica

O scurta definitie despre neurotransmitatori intai. Neurotransmitatorii reprezinta mesageri chimici in minte si in corp. Cand cineva simte bucurie sau tristete, atunci diferiti neurotransmitatori sunt secretati de creier. Stiu ca pare putin plictisitor, sa reduci emotiile umane la anumite substante chimice, dar cam asta se intampla.

Persoanele cu ADHD au de obicei un deficit de neurotransmitatori sau substante chimice in anumite zone ale creierului. De obicei, acestea sunt cortexul prefrontal, striatumul si cerebelul.

Cortexul prefrontal este reprezentat de ceea ce ne diferentiaza pe noi ca oameni de alte mamifere. Are rol in functiile executive cum ar fi capacitatea de planificare, luarea de decizii, memoria de scurta durata, exprimarea personalitatii si inhibarea anumitor impulsuri.

Striatumul are rol in sistemul nostru de recompensare si in coordonarea motorie.

Cerebelul are rol principal in capacitatea motorie, dar si in functii cognitive precum capacitatea de atentie, limbajul si controlul emotional.

Bun. In ADHD, unele dintre aceste componente nu functioneaza cum trebuie, datorita deficitului unor neurotransmitatori. Acestia sunt de obicei dopamina, norepinefrina si posibil acetilcolina.

Dopamina are rol in functiile executive, in coordonarea motorie, in motivatie si in sistemul de recompensa.

Norepinefrina are rol in sistemul de “lupta sau fuga”. Norepinefrina creste nivelul de alerta al oamenilor, promoveaza vigilenta, are rol in formarea memoriilor. De asemenea creste anxietatea.

Acetilcolina are rol in functionarea cognitiva a creierului si in sistemul muscular.

Cum am spus mai devreme, persoanele cu ADHD au o deficienta intr-unul sau mai multi dintre acesti neurotransmitatori care rezulta in anumite zone care rezulta in urmatoarele caracteristici.

4 Caracteristici ADHD

La, copii. La adulti.

Caracteristicile principale sunt hiperactivitatea, neatentia, impulsivitatea. Unele persoane cu ADHD, au tiparul de comportament predominat de hiperactivitate si impulsivitate, altele de neatentie.

Subcaracteristicile neatentiei sunt date de deficite pe partea executiva. Functionare executiva inseamna a transpune in realitate gandurile si planurile. Neatentiei ii mai este atribuita si dezorganizarea, managementul prost al timpului, uitarea evenimentelor sau sarcinilor ce trebuie indeplinite, uitarea numelor persoanelor.

Subcaracteristicile hipearactivitatii-impulsivitatii sunt: emotionalitate crescuta care poate rezulta in excese de furie si iritabilitate, stari de anxietate, sensibilitatea la respingere din partea celorlalti, stari de plictiseala cronica.

Cum de altfel, nu sunt psihiatru, nu sunt nici macar okay cu ideea de a da droguri legale la copii sau adulti sub pretextul de medicamente pentru ca au probleme de concentrare si nici nu vreau sa patologizez totul cum face DSM-ul (manualul de diagnostic al tulburarilor psihice), o sa relev si caracteristicile pozitive ale ADHD-ului pentru ca de obicei, din experienta mea empirica oamenii cu ADHD sunt niste persoane pozitive care au o imaginatie bogata.

Caracteristici pozitive ale ADHD-ului

Gandire in afara cutiei sau originalitate, umor, ambitie, pasiune.

Capacitate de superconcentrare pe subiectele interesante pentru ei. (denumirea in engleza-hyperfocus). O multime de  scriitori, oameni de stiinta si artisti de succes cu ADHD au avut cariere impresionante datorita capacitatii de a se superconcentra. Cateva exemple istorice ar fi Leonardo Da Vinci, Thomas Edison, Albert Eistein. Cateva exemple contemporane sunt Justin Timberlake, Michael Phelps, Richard Branson.

Rezilienta. Asta inseamna capacitatea de a face fata esecurilor sau de a te adapta in situatii nefavorabile.

Generozitate, Ingenuitate, Spontaneitate.

Capacitatea de a-si asuma riscuri. Tin minte ca citisem in cartea psihiatrului american care are si el ADHD,  ca persoanele cu ADHD au sanse cu 300% mai mult sa porneasca propiul business.

Abilitati sociale dezvoltate.

Compasiune, persistenta, creativitate.

5 Tratament

Cum am spus mai sus nu vreau sa patologizez ADHD-ul, pentru ca sunt prea multe trasaturi pozitive ca sa fie privit doar ca o tulburare. Mai degraba e o forma de “fish out of ocean condition” sau pe romaneste o problema de adaptare la societatea moderna care nu valorizeaza foarte mult trasaturile de tip ADHD in anumite circumstante cum ar fi a munci un job plictisitor la birou timp de 8 ore.

Cred ca cea mai mare capcana pentru persoanele cu ADHD este sa incerce sa fie ca cele neurotipice. Am incercat asta vreo 2 ani, nu mi-a iesit foarte bine.

Daca genele de ADHD s-au transmis mai departe de zeci de mii de ani, consider ca 0amenii cu ADHD au capacitati de adaptare foarte bune, asa ca nu ar trebui sa fie o stigma in acest sens.

Inca un lucru super important de punctat este faptul ca ADHD-ul este pe un spectru, de la putine simptome de ADHD pana la un ADHD foarte sever unde nu poti functiona aproape deloc in societate.

In loc de tratament, m-am decis sa denumesc sectiunea:

Ce poti face astfel incat sa functionezi mai bine in societate cu ADHD

a) Nutritie. Unul dintre cele mai importante aspecte pentru o mai buna functionare a persoanelor cu ADHD este cel al nutritiei. Mancarea este convertita in energie pentru creier, astfel ca cu o nutritie potrivita, simptomele negative ale ADHD-ului sunt diminuate. Dieta cea mai potrivita in ADHD este de obicei bazata pe o cantitate mare de proteine si un nivel scazut de carbohidrati. Proteinele sunt convertite in dopamina si norepinefrina, astfel ca simptomele de tip ADHD sunt diminuate. Iar, cantitatea scazuta de carbohidrati din macare ajuta sa balanseze nivelul de serotonina din creier. Carbohidratii sunt converiti in serotonina, iar serotonina in exces duce la simptome de tip ADHD.

b) Sport

Pentru copiii si adulti cu ADHD, sportul este ca o gura de aer. O forma de a consuma energia excesiva e sa faci sport. Sportul te ajuta sa ai o stare de bine, ajuta la relaxare, ajuta la deconectarea de la activitatile de zi cu zi. Pe langa asta, unele persoane cu ADHD au calitati sportive expectionale. De altfel, multe persoane medialate cu aur la Jocurile Olimpice ce au ADHD. Un bun exemplu ar fi Michael Phelps pentru cunoscatori.

c) Psiholog cu abilitati de coaching

Cred ca e nevoie in primul rand de un psiholog care sa cunoasca foarte bine specificatiile ADHD-ului. In general, se recomanda un coach pentru ADHD pentru ca nu sunt neaparat probleme emotionale in ADHD, desi cum am spus mai spus persoanele cu ADHD au spectru de emotii mai mari decat restul, insa coachingul poate ajuta pe partea de organizare si cu functiile executive.

d) Disciplina si rutina

Acestea sunt 2 cuvinte pe care eu personal le urasc. Daca ar exista iadul pe Pamant, atunci pentru mine ar fi disciplina si rutina. Insa, cu toata aversitatea mea fata de disciplina si rutina, cumva fara ele nu prea putem sa ne descurcam in societatea moderna. Intr-un fel e bine pentru copii sa se obisnuiasca de mici sa aiba un minim de ritualrui folositoare atat pentru perioada copilariei, cat si pentru viitor. Deoarece aceste obiceiuri pe care le invata pana la varsta de 7 ani le vor avea toata viata. Acum sa nu credeti, ca oamenii cu ADHD vor deveni vreodata extrem de disciplinati pentru ca nu o sa se intample.

e) Sa faca ce le place

Denumirea de deficit de atentie e gresita dintr-un anumit punct de vedere, intrucat nu e neaparat un deficit de atentie pentru toate activitatile, ci mai degraba un deficit de atentie selectiva. Acest “hyperfocus” sau super capacitatea de concentrare pe lucrurile de care sunt interesati, face toata diferenta. De aceea, as recomanda, atat in scoala cat si mai departe sa-si urmeze pasiunile intrucat pot excela foarte bine intr-un domeniu daca sunt pasionati, in schimb daca sunt in domenii care nu le plac, vor fi frustrati toata viata.

f) A fi tu insuti

Era vorba aceea, fii tu insuti intrucat, restul persoanelor deja sunt luate. A incerca sa te conformezi la societate, doar pentru ca exista anumite reguli si tipare e un mare bullshit. Daca ai ADHD sau copilul tau are ADHD, atunci asta e realitatea, cu cat o sa negi mai mult sau o sa incerci sa fii altfel de cum esti, cu atat o sa suferi mai mult. Fii destept si fi tu insuti.

g) Muzica-Campuri morfice-similaritate cu neurofeedback

Daca ti-e familiar neurofeedbackul care de altfel e recomandat in ADHD care e bazat pe vizionarea unor filmulete sau jucarea unor jocuri pe calculator in timp ce esti conectat la anumiti senzori, astfel incat creierul sa se obisnuiasca cu un tip de activitate, asa functioneaza si acest tip de muzica sau frecvente. Asculti niste muzica ce stimuleaza un anumit grup de celule, de exemplu cele din cortextul prefrontal de care vorbeam mai sus, iar in timp legaturile celulare devin mai bine definite si amelioreaza simptomele ADHD. Spre deosebire de neurofeedback, poti asculta acest tip de muzica toata viata si pe gratis, intrucat sunt create de anumiti creatori de continut de pe Youtube. Am facut eu munca de soarece de biblioteca si din vreo 300 de canale, am gasit vreo 3-4 care functioneaza foarte bine.

h) Suplimente

Suplimentele sunt o alternativa mai sigura si cu mult mai putine efecte adverse decat medicamentele psihiatrice. Unele merg, altele nu, depinde de persoana. Si aici, am cercetat foarte multe sa-mi dau seama care merg si care nu.

Cam asta a fost.

Cu drag,

Alex Combei

P.s. Las pe final niste melodii cu ADHD caci sunt funny in opinia mea

Bazooka-ADHD

Try Different (The fish song)-song for adhd brains

Sursa fotografie: Real Penguin, Facebook.

Daca ai intrebari sau vrei sa afli informatii specifice cu privire la ADHD, fie ca e vorba de tine, copilul tau sau cineva important din viata, atunci scrie-mi pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/egoidealro

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *