Care e filmul vietii tale?

Filmul vietii tale a inceput sa se deruleze din momentul in care te-ai nascut. Ti-ai facut amintiri, ai memorii, toate reprezinta ganduri. Ganduri care sunt ale tale si care iti definesc viata. Felul in care tu iti privesti trecutul si mai ales prezentul determina ce fel de viata ai. Daca te bucuri de ea sau daca o urasti. Doar, ca oricand filmul se poate schimba, trebuie doar sa constientizezi asta si sa gandesti pozitiv.

Tot timpul am urat termenul asta de gandire pozitiva doar ca mi se pare ca niciodata nu l-am inteles pe deplin. Ideea e ca nu poti sa te fortezi sa gandesti pozitiv daca viata ta nu-ti place. E ca si cum ai incerca sa te minti pe tine insuti. In schimb, daca iti place sau iti displace viata e tot o chestie de perceptie. Daca nu iti place, trebuie sa intelegi de ce iti displace?

Deobicei din cauza gandurilor. E totul un cerc vicios.

Daca urasti ziua de azi, spunandu-ti ca viata ta e de cacat si doar atunci cand o sa ajungi sa-ti indeplinesti toate visurile si sa duci o viata fericita, doar atunci o sa-ti permiti sa fi fericit, atunci esti pe drumul pierzaniei.

Realitatea e subiectiva. Noi o percepem subiectiv. Fiecare zi poate fi pentru noi o minune sau un iad. Nu conteaza ce se intampla in realitatea exterioara, conteaza cum percepi tu realitatea.

Intr-adevar, realitatea si perceptia noastra despre realitate sunt fondate de-a lungul timpului de catre societate. Educatia, parintii, societatea ne spun anumite lucruri despre noi, iar noi ajungem sa le credem si ne comparam, astfel aflam ce ar trebui sa facem si ce ar trebui sa devenim. Insa, sunt doar niste standarde ale societatii de la care noi tot timpul ne putem indeparta.

Daca toata viata ti s-a spus ca esti un prost si nu poti face nimic, atunci probabil o sa ajungi sa crezi si tu asta.

Daca toata viata ti s-a spus ca poti face orice si esti special, vreun soi de Superman, atunci de fiecare data cand o sa dai de vreun esec o sa te frustrezi foarte tare, pentru ca tu crezi ca poti face orice.

Cheia e  inechilibru. Nici sa ii discreditam pe altii, dar nici sa-i laudam fara motiv.

Conteaza foarte mult gandurile pe care le avem cu privire la noi si la realitatea noastra. Conteaza intr-adevar ce facem, insa fericirea noastra consta in cum percem realitatea.

Luam exemplul unui oier. Oierul toata viata a stat si a crescut oi. Asta a facut de cand era mic, s-a obisnuit cu asta si nu si-a pus niciodata intrebarea daca mai poate sa fac si altceva pe lumea asta. Nu o sa-l vezi niciodata pe oier depresiv sau suparat pentru ca nu cunoaste o alte cale de a trai. Nu cunoaste o alternativa.

In schimb, ia omul modern dintr-un oras mare. Intotdeauna o sa se gaseasca cineva mai bogat, cu mai mult succes in dragoste, cu mai mult quelque chose si charisma decat tine. Asa e viata, oamenii sunt diferiti, majoritatea oamenilor sunt la nivel mediu. Insa, noi toti acesti oameni ne dorim sa fim varful, sa fim cei mai speciali si cei mai de succes. Si asta ne facem sa fim depresivi, anxiosi si suparati pe viata, pentru ca nu toti putem ajunge acolo, desi potential exista pentru fiecare dintre noi.

Odata ce ne punem standarde mult prea inalte si suntem nefericiti cu privire la prezent pentru ca nu ne putem atinge standardele, atunci tindem sa fim nefericiti orice am face.

Teoretic, ar parea ca fiind frustrati si urand ziua de azi poate produce la un moment dat o schimbare in bine. Doar ca daca urasti ziua de azi si astepti acel viitor frumos sa apara, e posibil sa nu apara niciodata.

“Definitia nebuniei e sa faci acelasi lucru in fiecare zi si sa te astepti la rezultate diferite” 

Si asta se rezuma si la ganduri. Daca stai in fiecare zi si te gandesti negativ cu privirea la viata ta si la prezent. Atunci asta o sa atragi. Conteaza perceptia pe care o ai despre viata ta in prezent.

Poti sa-ti faci planuri si sa-ti doresti lucruri frumoase de la viitor, insa ceea ce faci in prezent va determina viitorul tau. De asta, incepe cu gandurile tale.

 Gandurile genereaza emotii care la randul lor genereaza actiuni. Actiunile repetate genereaza alte ganduri. De asta, daca azi ai impresia ca viata ta e de cacat, actiunile tale vor fi pe masura la fel cum vor fi pe masura daca tu crezi ca viata ta e frumoasa acum.

Asa, ca filmul vietii tale este dat in primul rand de gandurile pe care le ai. Aceste ganduri sunt preponderent determinate de situatii de viata prin care ai trecut si mai ales cum ai perceput situatiile respective.

Fara sa fiu cliseic, atitudinea si perceptia asupra vietii conteaza mai mult decat ce se intampla in viata.

Doar ca noua ne e foarte greu sa renuntam la anumite idei si convingeri pe care le avem pentru ca e ca si cum am renunta la mintea noastra. Si mintea noastra nu vrea asta pentru ca ii e frica. Ii e frica sa piarda controlul. Insa, acest control exercitat de mintea noastra vine doar din frica, incearca sa controleze cat mai tare mediul pentru ca percepe mediul ca fiind periculos, insa viata nu este periculoasa, nu mai trebuie sa luptam pentru supravietuire cum o faceam acum cateva 10.000 de ani, insa creierul nostru nu a evoluat si inca traieste in trecut, traieste in frica.

Dar, asta se poate schimba odata ce intelegem ca oricand ne putem schimba viata, schimbandu-ne perceptia despre ea.

Se fini,

Alex Combei

 

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *